Lägesuppdatering 2015-04-24

Fibervänner

Tidigare i veckan hade vi årsmöte där vi sammanfattade vad som har hänt, händer och kommer att hända. Ekonomin ser bra ut så någon årsavgift för 2015 kommer inte att tas ut.

Eftersom jag senare i år går in i ett annat ordförandeskap, avgick jag planenligt som ordförande för VO-fiber. Till ny ordförande valdes enhälligt Mats Larsson. Jag önskar Mats all framgång i det fortsatta arbetet. För kontinuitetens skull står jag kvar som suppleant.

Efter årsmötet hade vi en mycket givande frågestund. Frågor och svar kommer att läggas ut på hemsidan.

Jag berättade att slutgiltig beslut om bidragsreglerna tas av EU i juni och att länsstyrelsen kommer i september att prioritera ansökningarna och besluta om vilka som får bidrag i den första omgången. Till sin hjälp har de ett poängbedömningssystem som behandlar tre områden:

  1. Det första är anslutningsgraden permanentboende, dvs. antalet anslutna permanentboende mot hur många det finns i området.
  2. Det andra är totala antalet permanentboende i vårt område.
  3. Det tredje är kompetensen som tex. duktig projektledare, hos den som söker.

Vår utmaning är anslutningsgraden. För att få 3 poäng av 5 måste minst 75% ansluta sig.

Så här ser reglerna ut idag. Fortfarande kan de ändras och EU kan också ha synpunkter. För den som är intresserad kan ni läsa mer på jordbruksverkets hemsida. Bidragen kommer inte att betalas ut förrän tidigast vid årsskiftet, men vi kan starta grävningen tidigare. Bidrag fås för det som gjorts efter dagen för ansökan. Vår ansökan lämnades in strax före årsskiftet 2014-15.

Det som för övrigt händer framåt är att vi ska få klart med avtalen och att få igång den formella anslutningsansökan, som kommer att ske på elektronisk väg. Skrivande av avtal och ansökan kommer att bli "sommarjobbet". Vi meddelar på hemsida, mail och via områdesansvariga när det blir dags. Jag uppmanar alla att inte dra på sin ansökan för i vårt samarbetsavtal med IP-Only har de meddelat att inlämnade ansökningar efter den 1 september kommer att debiteras med 1000:- i administrativ avgift. Skälet är att det kostar att gå in och göra ändringar i det som redan är planerat för grävning. Anslutningsanmälan på hemsidan kommer att öppnas upp igen så fort vi vet hur vi ska ta hand om dem.

Jag uppmanar alla att ställa upp i det fortsatta arbetet med fibergrävningen. Är vi jätteduktiga, alla ställer upp och det är många som ansluter sig så kan anslutningsavgiften sänkas. Det gäller också tvärtom, dvs. då är risken för en höjning stor. Det här är ett jättetillfälle för oss på landsbygden att få ett mycket bättre liv till en rimlig peng. Men det förutsätter att vi alla ställer upp, EU ger oss 60% i bidrag och det vi kan göra är att med gemensamma ansträngningar se till att fiberarbetet blir så kosteffektiv som möjligt. Vi har tyvärr inte mailadress till alla våra medlemmar. Ni som inte gjort detta uppmanar jag att lämna in den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Avslutningsvis tackar jag för det här tiden. Det har varit jätteroligt att jobba med er alla och med en så kompetent styrelse. Jag önskar all framgång i det fortsatta arbetet.

Trevlig helg!
Önskar
Sven-åke